A mézeskalács, az elmaradhatatlan karácsonyfadísz

Ahol cseperedő gyerek van a karácsonyi készülődéshez a legtöbb családban hozzátartozik a mézeskalács figurák sütése, amikkel azután feldíszítik a karácsonyfát is, de a karácsonyi asztal díszeként is szolgálhat, meg persze igazi csemege is lehet.

Gyors és puha mézeskalács elkészítése nem ördöngösség, hiszen nagyon régóta ismert a mézeskalács receptje. Már az ókori görögök is ismerték, a középkori kolostorokban vallásos figurákat készítettek a szerzetesek és a 17.- 18. században már mézeskalácsos céhek alakultak.

Nagyon sokáig kedvelt vásárfiának számított, az általuk készített sokféle formájú mézeskalács. De lássuk, mire figyeljünk, hogy tökéletes, de gyors és puha mézeskalács kerüljön a karácsonyi asztalra. A tésztája könnyebben nyújtható lesz, ha csak búzalisztet használunk, amit előtte ajánlatos átszitálni, mert így könnyebb és lazább lesz a tésztánk.

Pihentessük a tésztát, egy éjszakán át a hűtőben, amit reggel átgyúrhatunk, hogy egyenletes legyen.  A kész tésztát előmelegített forró sütőbe tegyük, majd közepes lángon süssük.  Ha karácsonyfadísznek szánjuk sütés előtt szúrjunk lyukat a szalagnak. Akkor keményedik meg a mézeskalács, ha száraz a levegő, ilyekor érdemes egy zárt fémdobozba tenni néhány almagerezddel és néhány nap alatt megpuhul.