Az alkoholizmus sokszor nem látható kívülről

Milyen alkoholista arc! – gondoljuk sokszor, holott nem minden alkoholistának van alkoholista arca, sokakon egy ideig nem is látszik, hogy problémával küzdenének. Sőt, az látszik, hogy megvan a szép család, a szép ház, a jó munkahely – és mégis megmérgezi az egészet az alkohol. Az alkoholista nem csak az, aki egész nap a kocsmapultot támasztja, vagy otthonában iszik éjt nappallá téve és nincs egy józan pillanata sem. Alkoholista az is, akin ez az egész nem is látszik, akire nem mondhatjuk, hogy nézd, milyen alkoholista arc!

Arról, hogy hol kezdődik az alkoholizmus, sokan sokfélét írtak már. Sok esetben a társadalom sem tekinti alkoholistának azt, akinek súlyos gondjai vannak, csak épp ez nem látszik. Pedig a tünetek felismerhetők. A normális mennyiségű alkoholfogyasztásról a WHO fogalmazott meg ajánlást, eszerint a nőknél a heti 14 és a férfiaknál a heti 21 egység alkohol fogyasztása még nem jelent problémát. Ez kiindulási alapnak jó ugyan, de nem veszi figyelembe az egyént és azt, hogy az alkohol pszichoaktív anyag, ami függőséget okozhat. Ez pedig azt jelenti, hogy a rendszeres alkoholfogyasztáshoz hozzá lehet szokni, kialakulhat a függőség.

Erről is tájékozódhatnak azok, akik ellátogatnak a felepulok.hu honlapra, ahol a Felépülők Családi Felépülési Központ egy 28 napos bentlakásos programot is kínál az érintetteknek.

Az alkoholista arc felpüffedt, piros, látványra is egészségtelen, és ez már igen erős jele annak, hogy valaki alkoholproblémákkal küzd. Ebben az esetben pedig fontos a toleranciaszint megértése is, ez azt az alkoholmennyiséget jelenti, amit egyszerre el tudunk fogyasztani különösebb probléma nélkül. Ennek a mennyisége pedig függ a nemtől, genetikától, testsúlytól és így tovább. A rendszeres alkoholfogyasztással pedig ez a toleranciaszint megnő, olyan ez, mint az edzés, hogy egyre többre és többre vagyunk képesek. Az alkoholfogyasztásnál ez azonban azt jelenti, hogy egy pohár ital már nem okozza ugyanazt a hatást, mint korábban. Így megiszunk két pohárral. Aztán meg már hárommal. És voltaképp itt kezdődik maga az alkoholizmus is.

Van segítség – ezt érdemes mielőbb leszögezni, hisz sokan, amikor felismerik a problémát, vagy maguktól, vagy a család, a barátok segítenek ebben, megpróbálnak nem inni, kevesebbet inni. Önállóan azonban ez gyakran kudarcra van ítélve, a hosszabb-rövidebb józan időszak után újra a pohár fenekét bámulja az ember.

A Felépülők Családi Felépülési Központjában egy 28 napos program várja mindazokat, akik szeretnék letenni ezt a poharat. A Minnesota-módszeren alapul ez a program, melynek lényege a támogató közösség, a terápia része pedig a csoportfoglalkozások, egyéni konzultációk is. Az egész az anonim alkoholisták 12 lépéses programját is alapul veszi, és azt, hogy az alkoholizmus betegség, egy kémiai betegség, egy függőség, ami az egész testre, az emberre komplexen hat. Sokan úgy vélik, hogy csak akarat kérdése a leszokás, azonban amikor már kialakult a kémiai függőség, az akarat itt már nem elég. Erre kínál megoldást tehát a program, a maga 120 órás terápiás ülésével és az egyéb, 48 órás foglalkozásokkal. A program során 34 órát töltenek a természetben a Felépülők kliensei és ezen kívül egy tematikus családi nap is szerepel a programban. Valamint a családtagok számára ingyenes konzultációs lehetőséget is biztosítanak, hogy ők is megértsék az alkoholfüggőség természetét. Amikor tehát az alkoholizmusról beszélünk, sokszor az alkoholista arc árulkodó, azonban olyan emberek is küzdhetnek ezzel a problémával, akikről nem is gondolnánk.