A megfelelő fejlámpa modell kiválasztása

Itt a tél, már kora délután sötét van. A legkitartóbb futókat azonban ez az apró kellemetlenség nem tántorítja el kedvenc sportjuktól. A környezet és az út világításáról viszont gondoskodni kell.

Megoldás a fejlámpa

A futási igényeihez megfelelő fény kiválasztásához figyelembe kell venni, hogy mennyi környezeti fényre lehet számítani a futás időtartama alatt.Magyarul, mennyi ideig futunk sötétben.

Alacsony környezeti fény

Ha a futás napkelte vagy napnyugta után körülbelül 45 percen belül van, vagy ha utcai lámpák alatt futunk, akkor a 60 lumenes fejlámpa is elegendő.

Környezeti fény nélkül

Minél sötétebb időben futunk, annál több fényre lesz szükségünk. Ha a futás jóval napkelte előtt vagy napnyugta után történik, és az útvonal nem rendelkezik környezeti megvilágítással, a világosabb fény nagyon fontos. Ilyen körülmények között javasolt a legalább 100 lumen fényerősségű fejlámpa, de rendelkezésre állnak akár 500 vagy annál nagyobb fényerősségű opciók is.

Két óránál rövidebb ideig futunk

Ha kevesebb, mint két órát futunk gyenge fényviszonyok mellett, bármelyik fejlámpavagy övlámpa elegendő akkumulátor élettartamot biztosít, ha teljesen fel van töltve. Ne feledd, hogy minél rövidebb az akkumulátor élettartama, annál gyakrabban kell elemeket cserélni vagy újratölteni.

Két óránál tovább futunk

Ha két óránál tovább futunk, az akkumulátor élettartama kritikus lesz. Például, ha egész éjjel futni szeretnénk, válasszunk olyan fejlámpát, amely legalább nyolc órányi fényerőt biztosít.